Skip to content
📆 AFSPRAKENBURO

VIRGINIE TANT – CHEV

VIRGINIE TANT – CHEV

Van Poperinge naar Sas van Gent…
Virginie Tant is geboren in de West-Vlaamse stad Poperinge. Een stad die bekend staat om z’n hoppe, de typisch Vlaamse delicatesse hoppescheuten en het hommelbier. Het is ook de stad van het door monniken gebrouwen trappist Westvleteren. Virginie is trots op haar stad maar kwam toch vierentwintig jaar geleden voor de liefde naar Sas van Gent. Ze is inmiddels tweeëntwintig jaar met Sassenaar Bart Neyt getrouwd. Samen zijn ze de ouders van Febe en Seppe. Lang voordat ze naar Zeeuws-Vlaanderen verhuisde volgde ze in Ieper de opleiding ‘mode etalage snit en naad’. Waarna ze een opleiding verkoop etalage management afrondde en twintig jaar in de mode werkte.

Een passie via de kookkunsten van oma Jeanneke…
Virginie komt uit een ondernemersgezin. Haar moeder runde zestig jaar lang haar eigen kapsalon. Zij was veertien jaar toen ze in de kapsalon van haar vader (Virginies opa) begon te werken. Ook haar twee zussen werkten al jong in deze familiekapsalon, welke in het ouderlijk huis was gevestigd. Virginie herinnert zich nog goed dat er altijd een grote tafel vol met eters was. Haar grootouders woonden in bij het gezin. Omdat oma Jeanneke heel goed kon koken is Virginie Bourgondisch opgevoed, elke dag genoot zij van haar kookkunsten. Zo ontstond haar passie voor lekker vers eten. Nu staan veel van haar oma Jeannekes gerechten op de menukaart bij CHEV, waarover later meer. Specifieke hobby’s heeft Virginie niet, behalve dan ze houdt van lekker eten en drinken.

Een avontuur in de modewereld…
Haar carrière in de modebranche begon in 1994 als een avontuur bij het Spaanse kledingketen Zara. Ze trad in dienst als verkoopster maar was binnen vier maanden manager. Na deze functie werd ze internationaal trainingsmanager bij Zara Men. Ze leidde de nieuwe managers van over heel de wereld op. Ze werkte 24/7 en reisde veel. Na één jaar werd Virginie een drietal jaren commercieel manager bij Zara Women in België, waar ze haar man Bart leerde kennen. Toen ze kinderen kregen, is Virginie tijdelijk met werken gestopt. Maar thuis zitten was niks voor haar, dus ging ze weer in de mode werken. Ze ging kinderkleding ontwerpen voor het Belgische bedrijf Otakar, maar zij stopten er mee. Daarna was ze twee jaar werkzaam op de afdeling inkoop textiel wereldwijd bij Pabo B.V. in Walsoorden. Maar dit was het niet helemaal voor haar.

Een belangrijke overstap…
Ze maakte de overstap naar de horeca bij haar vrienden Bart en Jens Hoogstad in Sas van Gent. In zes jaar tijd werkte ze achtereenvolgens bij hotel Royal als salesmanager en bij Dockside Bar & Grill als general manager. Tijdens deze periode werd haar droom weer aangewakkerd om van haar hobby haar beroep te maken. Ze had twintig jaar een lang gekoesterde wens om haar eigen zaak te kunnen openen. Met als inspiratie de vele bistro’s van West-Vlaanderen.

De geboorte van Chev…
Virginie zocht naar een naam voor haar nieuw te openen zaak. Iedereen noemt haar altijd Tante V, maar dat vond ze te Hollands klinken. Toen kwam ze uit bij Chez Virginie, maar ook dat was het toch niet. Uiteindelijk werd het de combinatie Chev, een symbolische naam voor Chez en Virginie, maar ook met een knipoog naar het Franse chef. Dit werd het begin om haar droom na twintig jaar werkelijkheid te zien worden. Ze is bijzonder trots op wat ze nadien samen met haar team en familie gerealiseerd heeft. Vanaf de allereerste dag leek het alsof ze al tien jaar open waren.

Het concept…
Ze droomde altijd al van het beginnen van een hippe Vlaamse frituur, maar er zaten al drie frituurzaken in Sas van Gent gevestigd. Dus het werd tijd voor een nieuw idee. Het concept van borrelen met hapjes, eten en daarna blijven plakken tot in de late uurtjes miste ze nog in de omgeving. Dit werd de bar kitchen formule voor Chev. Alle dagverse zelfgemaakte gerechten en taarten van Chev hebben een Vlaams tintje. Ze worden zo veel mogelijk met regionale producten bereid. Het zijn Virginies eigen recepten of bestaande gerechten waar ze haar eigen twist aan geeft, iets waar je graag voor terug komt. Het is – normaal gesproken – ook mogelijk om bij Chev een klein feestje te bouwen. Virginie heeft nog een toekomstdroom, ze zou heel graag een Chev in een grote stad starten. Wie weet kan je ooit in Amsterdam of New York ook bij Chev borrelen en eten.

Eigen interieurontwerp en styling…
Bart Neyt, de man van Virginie, nam het interieurontwerp van Chev voor zijn rekening. De styling is van A tot Z naar zijn ideeën uitgevoerd. Zijn bedrijf Bart Neyt interieurs heeft hij zes jaar geleden opgericht. Met zijn designbureau heeft hij in de regio al veel conceptinterieurs ontwikkeld. Als een kers op de taart vertellen gasten dat het soms voelt alsof zij even bij hen op vakantie zijn. Helaas werd de droom na de opening op 14 maart 2020 zwaar verstoord. Precies één dag later op 15 maart moest Virginie met Chev in lockdown vanwege de RIVM maatregelen. Gelukkig draaiden ze afgelopen zomermaanden top, maar de take away daarna is maar een druppel op een gloeiende plaat.

Praktisch…
Chev zit gevestigd op een schitterende locatie met een heerlijk terras aan het water aan de Oostkade 12 in Sas van Gent. De ‘normale openingstijden’ zijn dagelijks van 10.30 tot 22 uur (keuken 12 tot 20.30 uur), in het weekend tot 00.00 uur. Op dinsdag kan je – normaal gesproken – vanwege de markt al om 8.30 uur voor een kopje koffie bij ze terecht. Woensdag is de sluitingsdag. Virginie Tant is momenteel (in verband met de coronacrisis) voor afhalen van donderdag t/m zaterdag van 16-19.30 uur bereikbaar via 0115-690309 of 06-83705024. Je kiest vanaf de menukaart die je op social media en op de website vindt. Af en toe doen ze er een weekspecial bij. Mailen kan naar welkom@chev.nu. Neem ook eens een kijkje op https://www.chev.nu/ en/of https://www.facebook.com/ChevBarKitchen. De toepasselijke slogan van Chev luidt ‘pleasing people’.

Tekst & layout: Rosette de Schaap