Skip to content
📆 AFSPRAKENBURO

SOUS CHEF NOUT SCHRAM

Kookkunsten…
Toen hij vijf jaar was liep hij met een theedoek over zijn arm de theekopjes op een verjaardag op te ruimen. Het is Nout Schram letterlijk en figuurlijk met de paplepel ingegeven om kok te worden. Zijn passie voor koken zit hoogstwaarschijnlijk in zijn DNA. Al heel jong roerde hij in potten en pannen in de keuken van zijn ouders. Zij hebben hem laten zien wat lekker eten en drinken in houdt en de gezelligheid die er mee gepaard gaat. In de kapsalon van zijn moeder – Kapsalon Knipsels in Zuiddorpe – deelde hij graag een kopje pompoensoep uit. Bij zijn ouders thuis staat nog altijd wat lekkers op tafel klaar zodra hij ze bezoekt. Nout heeft tevens via een aantal familieleden die in de horeca werkt of gewerkt heeft kennis gemaakt met dit fijngevoelige ambachtelijke vak.

Nout werd in Terneuzen geboren en groeide tot zijn negentiende in Zuiddorpe op. Meteen na de basisschool koos hij voor een beroepsgerichte school. Hij volgde zeven jaar de Hotelschool Gent in Gent waarbij zijn laatste studiejaar een specialisatiejaar was. Hij studeerde af op de gastronomische wereldkeuken. Een korte tijd woonde hij in Zwolle en woont nu ruim twee jaar in een van de oudste steden van Nederland, Hanzestad Deventer. De moeite waard om als het weer kan en mag Nout eens in deze pittoreske stad een bezoekje te gaan brengen en zijn culinaire kunsten te bekijken en natuurlijk te proeven.

Waar zou je Nout Schram van kennen?
Bij restaurant Onder de Linden in Zuiddorpe startte hij op 14-jarige leeftijd als keukenhulp en hielp met het asperge schillen, desserts maken en assisteerde tijdens het kreeftenseizoen. Vervolgens was hij in de weekenden keukenhulp bij Mia’s Restaurant & Lounge (toen nog Het Wapen van Axel) in Axel. Daar hielp hij desserts en voorgerechten maken. Eveneens werkte hij als weekendkracht bij sterrenrestaurant ‘t Vlasbloemeken in Koewacht. Tijdens deze periodes liep hij voor zijn studie ook vier weken stage bij sterrenrestaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat. Nout is inmiddels kok en zijn functie is sous-chef. Hij heeft bij het landelijk bekende sterrenrestaurant De Librije in Zwolle mogen werken. Nout ken je misschien van de regionale televisie, hij was namelijk regelmatig als televisiekok te zien bij JenZ TV in het programma Op Zo’ndag. Via You Tube kan je alle afleveringen terug vinden en via instagram kan je Nout volgen.

Toekomstvisie…
Nout heeft thuis een stukje moestuin waar hij tijdens de zomermaanden verse smaakvolle kruiden en groenten uit haalt, wat helemaal bij zijn kookstijl past om puur te koken. Hij heeft nog geen vastomlijnd programma in petto. Maar hij weet wel één ding, hij wil graag creatief bezig zijn door middel van zijn kookkunsten. Hij heeft de droom om televisiewerk te gaan doen, dat lijkt hem heel erg leuk. Ook een eigen kookboek zou hij heel graag maken. Hij heeft nog volop ideeën voor een carrière als kok. De corona crisis heeft het leven van Nout qua inzichten veranderd. Hij is bepaalde dingen anders gaan bekijken, waardeert meer wat hij wel in zijn leven heeft en hoe leuk zijn werk is.

Praktisch
Nout Schram is bereikbaar via nout.schram@hotmail.com en/of via een berichtje op zijn Facebook pagina Food & More: https://www.facebook.com/chefnoutschram.

Foto: indebuurtdeventer