Hoe de vondst van een schelpje zijn leven veranderde…
Paul Prince uit Heikant vond in 1955 voor het eerst op het ‘Klein Eiland’ een schelpje. Hij was toen tien jaar en zat nog op de lagere school Sint Willibrordus in Hulst. Ter verduidelijking, het ‘Klein Eiland’ is het water aan de Achtste Verkorting tussen Absdale en Vogelwaarde, dat ook wel de ‘Brug van no. 8’ genoemd wordt.
Vervolgens dook Paul in de schelpen-determineerboeken omdat hij de naam van dit schelpje niet kende en heel benieuwd was. Hij stopte het schelpje in een sigarendoosje met een klein briefje er bij waarop hij de vindplaats en de vinddatum schreef. Later ontdekte hij dat dit schelpje afkomstig moest zijn van een van de geologische aardlagen die overal in Zeeland voorkomen, van het Plioceen tijdperk (2,5 tot 5 miljoen jaar geleden) of het Kwartair tijdperk (1 tot 2,5 miljoen jaar geleden). Deze vondst werd het begin van een gepassioneerde hobby en leidde tot een zeer uitgebreide schelpenverzameling. De zeer diverse vormen en kleuren hadden en hebben een grote aantrekkingskracht op Paul.
Bibliotheek…
Het aantal schelpenboeken was destijds erg klein en een computer kon hij toen nog niet raadplegen. In de loop van de tijd zijn er veel schelpenboeken in allerlei talen uitgebracht. Paul Prince heeft er ook een verscheidenheid van aangeschaft. Zijn bibliotheek bevat momenteel meer dan honderd schelpen determineerboeken en vele honderden tijdschriften, afkomstig van o.a. malacalogische (weekdierkundige) verenigingen uit binnen- en buitenland. Hiertussen zitten ook bijzondere exemplaren. Paul Prince houdt zich (semi)wetenschappelijk met zijn hobby bezig.
Het ontstaan van een privé schelpenmuseum…
Na deze bijzondere genoemde vondst is Paul door Oost Zeeuws-Vlaanderen op ontdekkingsreis naar fossiele schelpen gegaan. Doordat percelen werden opgespoten met grond afkomstig van de aanleg van de Antwerpse tunnels rondom Doel, kwamen veel fossiele schelpen aan het daglicht. Later kwam Paul in contact met de Nederlandse Malacologische Vereniging (NMV). Via hun magazine en publicaties voor geïnteresseerde schelpen-verzamelaars verkreeg hij nieuwe informatie. Ook bezocht hij diverse binnen- en buitenlandse schelpenbeurzen, waaronder de jaarlijkse schelpenbeurs in Antwerpen. Hij deed op dergelijke beurzen weleens aankopen van buitenlandse handelaren, maar ook in winkels. Je raadt het al, uiteindelijk werd zijn verzameling schelpen zo groot dat de zolder te klein werd. Paul en zijn vrouw kregen de mooie kans om een klein huisje naast hun eigen huis te kopen. Hier kwamen diverse vitrinekasten en honderden dozen en doosjes met schelpen te staan, het begin van een privé schelpenmuseum. Paul kent niet de exacte omvang van zijn collectie maar dat deze uit tientallen duizenden exemplaren bestaat weet hij zeker. Hiervan heeft hij er ongeveer drieduizend gedocumenteerd, al dan niet met naamplaatje en registratienummer en in vitrinekasten opgeborgen. Daarnaast heeft hij nog ontelbare exemplaren in dozen, kisten en zakjes bewaard.
Schelpen van diverse werelddelen…
Paul nam vanaf zijn reizen naar de kusten van Europa en/of van andere delen van de wereld schelpen mee. Maar als snel was hij een beetje uitgekeken op de schelpen van de Middellandse Zee, Noordzee en Atlantische kust. Vooral aan de kust van Bretagne vond hij mooie museumstukken. Op diverse stranden in Zuid- Afrika vond hij ruim twaalfhonderd schelpen van ruim honderd verschillende soorten. Hij krijgt een enkele keer schelpen uit een erfenis en vrienden en kennissen namen en nemen van vakanties schelpen voor hem mee waardoor de collectie wereldomvattend geworden is. Paul heeft zijn collectie digitaal geregistreerd en gedocumenteerd. Dit betreft de naam, vindplaats, datum, omstandigheden, plaats van aankoop, aankoopprijs enz.
Praktisch…
Paul heeft er voor gekozen om zijn schelpenmuseum op de achtergrond te houden. Hij leidt af en toe – normaal gesproken – geïnteresseerde collega-verzamelaars met alle plezier rond. Hij heeft zijn museum (nog) geen naam gegeven. Hij heeft weleens met de gedachte gespeeld om het Zeeuw-muzeum te noemen. Zou je het schelpenmuseum – als het weer kan – in Heikant willen bezoeken, dan kan je via 0114-313967 of paulprince@zeelandnet.nl een afspraak met Paul Prince maken.