MICHIEL VAN LAERE – RESTAURANT STATE IN LAMSWAARDE
Al jong voor leuke uitdagingen komen te staan…
Michiel van Laere is in Terneuzen geboren, groeide in Lamswaarde op en woont nu in Hulst. Zijn lagere schooltijd bracht hij door op De Oostvogel in Lamswaarde en de middelbare school doorliep hij op het Reynaertcollege in Hulst. Hij is sportief en doet graag een paar dagen in de week aan fitness. Zodra hij er tijd voor heeft leest hij graag een boek, zijn favorieten zijn autobiografieën en boeken over eten. Hij groeide niet in een horecagezin op, maar kwam wel al jong in aanraking met het horeca vak. Toen hij veertien was werkte hij bij bistrot ‘En Passant’ in Hulst, hij vond de hectiek en de sfeer van het horeca leven zo leuk dat hij deze uitdaging ook wilde aan gaan.
Een beginnende ‘ster’…
Het is daarom niet zo verwonderlijk dat Michiel in het Vlaamse Koksijde aan hotelschool Ter Duinen studeerde met een extra specialisatiejaar ‘keuken’. Zijn passie voor koken is eigenlijk ontstaan doordat hij zichzelf graag telkens verbetert in de dingen die hij doet. Michiel liep tijdens deze studie stage bij diverse Zeeuwse sterrenrestaurants zoals bij Manoir Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen, De Kromme Watergang in Hoofdplaat, ’t Vlasbloemeken in Koewacht, maar ook bij het bekende Spaanse sterrenrestaurant Lasarte in Barcelona. Toen hij met de opleiding klaar was en nog niet precies wist welke richting hij in zijn vak op wilde, werkte hij graag bij restaurant Napoleon in Hulst.
Het creëren van nieuwe gerechten…
Na het afronden van zijn koksopleiding ging hij zich oriënteren in wat hij verder wilde gaan doen. Hij stond voor de keuze om verder te gaan studeren of zich praktisch verdiepen in zijn ambacht. Hij koos voor het laatste en is toen terecht gekomen bij chef-kok Hans van Wolde, de toenmalige eigenaar van het Limburgse sterrenrestaurant Beluga loves you. Na twee jaar in dit restaurant gewerkt te hebben wilde Michiel een nieuwe creatieve uitdaging. Hij ging als chef de partie bij sterrenrestaurant ONE in Roermond werken. Hij hield zich daar één dag per week bezig met het bedenken van nieuwe gerechten voor de dan nog komende week. Dit was een enorme stimulans om zichzelf met al zijn kunnen te laten zien.
Met zijn geliefde terug naar Zeeuws-Vlaanderen…
Samen met zijn partner Joyce Oexeman, die hij in Limburg ontmoette, kreeg hij in de lente van 2019 de kans om van de familie Mahu restaurant Petrus & Paulus Hoeve in Lamswaarde over te nemen. Zo keerde Michiel samen met zijn geliefde terug naar Zeeuws-Vlaanderen. Ze gingen direct met het pand aan de slag om er hun eigen stijl aan te kunnen geven. De naam van het restaurant werd ‘State’, ze vonden dit een mooie naam voor een chique hoeve. Er kwam naast een nieuw interieur de introductie van een eigen manier van gastvrijheid en een ‘eigenwijze’ van koken. Michiel is vooral gepassioneerd in zijn vak als kok maar geniet ook van het ondernemerschap, hij vindt het leuk dat geen elke dag hetzelfde is. Daarnaast houdt hij van al de mooie streekproducten, deze zorgen er voor dat hij creatief met eten bezig kan zijn. Dit is niet onopgemerkt gebleven want restaurant State heeft als een bekroning op al hun kookkunsten een vermelding in de Michelingids gekregen.
Een moeilijke periode, maar ook een mooi nieuw begin…
De coronacrisis is voor Michiel en Joyce zakelijk gezien een zeer moeilijke periode geweest omdat zij de deuren van hun restaurant moesten sluiten. Sinds de opening van ‘State” twee jaar geleden zijn ze tien maanden verplicht gesloten geweest. Daarentegen was het privé een mooie periode omdat Joyce net voor de eerste lockdown het leven aan een tweeling schonk. Hierdoor had Michiel als jonge vader veel tijd om met hun pasgeboren tweeling door te brengen. Joyce was bij de oprichting van het restaurant gastvrouw maar sinds de komst van hun kindjes verricht zij voornamelijk back office werkzaamheden.
Praktisch…
Sinds zaterdag 15 mei jl. is restaurant State weer geopend. Je kunt er ook voor kiezen om het lekkers bij je thuis te laten bezorgen. Zoals het er nu naar uit ziet mogen zij je vanaf zaterdag 5 juni weer ontvangen zoals zij dit zo graag doen. Restaurant State zit gevestigd aan Jacobus de Waalstraat 41 in Lamswaarde en is van donderdag t/m zondag op de toegestane openingsuren van 12 – 20 uur geopend. Het restaurant is voor reserveren, bestellingen of info bereikbaar via 0114-690440 / 06-20296722 en/of via een berichtje naar info@restaurantstate.nl. Normaal gesproken kan je op deze unieke locatie ook terecht voor het boeken van een verjaardag, familiedag, jubileum of huwelijk. Voor meer info neem dan een kijkje op http://www.restaurantstate.nl/ en/of https://www.facebook.com/restaurantstate.
Foto: Joyce Oexeman uit Lamswaarde
Tekst & layout: Rosette de Schaap