Skip to content
📆 AFSPRAKENBURO

HET VERHAAL VAN WETHOUDER SONJA SUIJ

HET VERHAAL VAN WETHOUDER SONJA SUIJ

Het leven op een boerderij in Koewacht…
Sonja Suij groeide vlak aan de grens met België op een boerderij in Koewacht op. Ze heeft het als kind buiten tussen de koeien erg naar haar zin gehad. Zodra ze haar favoriete geur van gemaaid gras of hooi ruikt, herinnert dit haar aan deze tijd. Er was altijd genoeg plek om met vriendjes en vriendinnetjes te spelen. Iedereen was welkom bij haar gastvrije ouders, aan tafel aanschuiven gebeurde dan ook regelmatig. Op een boerderij gaat het werk altijd door, er waren geen vrije weekends en vakanties. Een dagje naar een pretpark of het strand waren de gezinsuitstapjes. Sonja was daarom graag in het zwembad van Koewacht te vinden.

Uitstapjes maken naar Antwerpen en Parijs…
Ze woont nog altijd in Koewacht maar nu in het centrum. Sonja heeft een moestuin, ze houdt van het spitten, zaaien, planten en vervolgens afwachten totdat het zaad zich ontkiemt. Ze kan enorm genieten van haar eigen oogst. Naast haar drukke baan heeft ze niet veel tijd meer over voor andere hobby’s. Ze is blij dat ze kan werken en heeft er plezier in, maar af en toe zou ze toch wel eens wat meer tijd voor zichzelf willen hebben. Ze leest graag en zou wat meer willen sporten. Ze begint elk jaar vol enthousiasme aan de ‘Start to Run’ om vijf km te gaan hardlopen, maar het regelmatig blijven lopen valt door haar drukke agenda steeds in het water. Sonja maakt graag uitstapjes naar de stad. Ze vindt het – normaal gesproken – heerlijk om in een grote stad als Antwerpen rond te lopen, op een terrasje te zitten, naar mensen te kijken en te genieten van de sfeer. Ze pakt dan graag de tram of kiest de wandelroute via de voetgangerstunnel. Maar haar lievelingsstad is toch wel Parijs.

Wennen op school in Sint-Niklaas…
Ze had een fijne lagere schooltijd in Koewacht, waarna het wennen was op een middelbare school in het Vlaamse Sint-Niklaas. Ze was gewend dat jongens en meisjes samen op school zaten, maar in België bestonden nog aparte jongens- en meisjesscholen. Dit was flink wennen, ook dat zij een soort schort boven haar kleding moest dragen. De fasegewijze overgang naar gemengd onderwijs maakte ze nog mee en zo eindigde haar middelbare schooltijd toch nog in een gemengde klas. Hierna begon Sonja aan een studie landbouw- en biotechnologie die zij wegens omstandigheden heeft moeten afbreken.

Een eindwerk over de grens van Zeeuws-Vlaanderen met Vlaanderen…
Ze ging op de boerderij en in het bedrijfsleven werken, maar wilde toch graag nog studeren en besloot om de lerarenopleiding te gaan volgen. Ze startte halverwege het eerste jaar waardoor ze deze driejarige bacheloropleiding in tweeënhalf jaar afrondde. Haar lievelingsvak was geschiedenis, daarom wilde ze haar scriptie graag maken over de grens van Zeeuws-Vlaanderen met Vlaanderen, een onderwerp dat haar al jaren fascineerde. Het resulteerde in een scriptie over de Linie van Communicatie tussen Hulst en Sas van Gent, de zogenaamde fortenroute die nu nog steeds in het landschap zichtbaar is.

Een passie voor les geven…
Na haar studie kreeg ze direct een baan aangeboden als docente Nederlands en geschiedenis op een middelbare school in Sint-Niklaas. Ze gaf les in het derde leerjaar. Sonja zag het lesgeven als een roeping en een voorrecht om jonge mensen een stukje te mogen begeleiden in hun zoektocht naar het volwassen worden. Ze discussieerde graag met hen en vond het leuk om ze te stimuleren het beste uit zichzelf te halen.

Het uitkomen van een grote wens…
Wat ze later wilde worden, wist ze nooit en eigenlijk nog steeds niet. Maar één ding stond vast, ze wilde moeder worden, liefst van een groot gezin. Toen haar prins op het witte paard er nog niet was en haar biologische klok het aan gaf, besloot ze om alleenstaande moeder te worden. Die keuze was niet gemakkelijk en het door te lopen traject was pittig en zwaar. Maar de dag dat haar zoon in 2013 geboren werd, was en is de mooiste dag uit leven. Het voelt dat het moeder zijn haar leven compleet heeft gemaakt. De combinatie met haar baan is niet eenvoudig, mede omdat er vaak last minute iets wijzigt, maar met organisatietalent en support van een klein netwerk lukt het.

Studeren en nog eens studeren…
Sonja wil blijven leren en zichzelf ontwikkelen, vandaar dat zij in 2016 op zoek ging naar een universiteitsstudie. Haar oog viel op de studies geschiedenis en Nederlands, maar die bleken in combinatie met een baan en een peuter thuis onhaalbaar te zijn. Hierna kwam de tweejarige masteropleiding Opleidings- en Onderwijswetenschappen in beeld, die bleek over een werkstudententraject te beschikken zodat de studie over vier jaar verspreid kon worden. Dit leek Sonja ondanks de genoemde onzekerheden wel wat. Studiejaar 2016-2017 sloot ze succesvol af, maar desondanks leek dit nog drie jaar volhouden onmogelijk. Dus besloot ze dat de overige drie jaren maar in twee jaar afgerond moesten worden.

Een eer om wethouder te mogen zijn…
In 2018 werd Sonja Suij benaderd of ze interesse had om wethouder van o.a. Onderwijs en Jeugd te worden. Dit zag ze als een unieke kans waar ze geen nee op wilde zeggen. Er kwamen kritische vragen op haar pad zoals hoe ze dat als alleenstaande moeder en haar studie ging aanpakken en of ze wel bestuurlijke ervaring had en wist ze waar ze aan begon. Ze is blij dat ze dit allemaal niet precies wist want dan had ze het wellicht niet zo besloten. Het was een zware periode van zichzelf als wethouder inwerken, een goede moeder zijn en blijven en het afronden van haar studie. In 2019 studeerde ze als Master in de Onderwijswetenschappen af, maar kreeg het juist drukker dan ooit. Naast de uitdagingen op het gebied van onderwijs en jeugd heeft ze Volksgezondheid in haar portefeuille, nu tijdens de coronacrisis een zeer actueel onderwerp. Sonja Suij ziet het als een enorme eer om zich als wethouder in te mogen zetten voor de inwoners van de gemeente Terneuzen en dat is uiteindelijk wat voor haar telt.

Tussen de koeien tot rust komen…
De boerderij staat nog steeds centraal in het leven van Sonja. Voordat zij in 2018 wethouder werd, was zij nog elke dag tussen de koeien te vinden. Tegenwoordig heeft zij hier geen tijd meer voor en richt zij zich voornamelijk op de administratie. Zodra ze in het weekend of op een vrije dag kan, is ze nog graag in de stal te vinden. De fysieke arbeid helpt om haar hoofd leeg te maken, tussen de koeien komt Sonja tot rust.

Wethouder Sonja Suij is bereikbaar via s.suij@terneuzen.nl.

De foto is op Moederdag gemaakt door Willem Suij, de zoon van Sonja.

Tekst & layout: Rosette de Schaap