HET VERHAAL VAN INEKE BUIJSSE-FRANSBERGEN & EEN THEETUIN
Een binnenschippersfamilie…
Alhoewel haar wieg in Rotterdam stond, komt haar familie uit Noord-Nederland. Ineke Buijsse-Fransbergen ging in Groningen naar school. Mede omdat haar ouders binnenschippers waren is zij in Rotterdam geboren. Haar familie had Terneuzen als thuishaven en zo belandde Ineke in Zeeuws-Vlaanderen. In Terneuzen leerde ze haar man Peter Buijsse kennen, inmiddels zijn ze tweeëndertig jaar getrouwd en zijn negenentwintig jaar geleden in Walsoorden neergestreken. Wouter en Marieke zijn hun zoon en dochter, maar er is ook schoonzoon Daniel bij gekomen.
De symbolische Westerschelde…
Ineke woont ontzettend graag in Walsoorden, ze geniet van de rust en vrijheid die de streek biedt. Ze is in de loop van de jaren steeds meer de rijkdom hiervan gaan inzien. Dat ze zo dichtbij de Westerschelde woont is symbolisch voor haar jeugd, nu ziet ze vanuit Walsoorden de schepen voorbij komen. Soms als er familie voorbij komt varen, krijgt ze van te voren een berichtje. Het voelt dan een klein beetje net als vroeger als ze op de steiger in Walsoorden staat te zwaaien.
Een bouwkeet op het erf…
Ongeveer veertien jaar geleden zijn Ineke en Peter Buijsse tijdens de zomermaanden op de oprit begonnen met twee kraampjes met ijsjes, snoep en blikjes frisdrank. Dat was erg leuk en gezellig, maar door omstandigheden moesten ze dit idee voor een aantal jaren stop zetten. Op een bepaald moment begon het weer te kriebelen en kwam er een oude bouwkeet in beeld die te koop stond. Peter is handig en heeft de bouwkeet met betimmerde schrootjes, verf en een renovatie aan de onderzijde opgeknapt. Zo ontstond opnieuw gezelligheid op de oprit met ijsjes en frisdrank. Zodra het zomerseizoen voorbij was werd de bouwkeet naar het erf verplaatst. Dit was veel werk waardoor ze de bouwkeet uiteindelijk op het erf lieten staan.
Het ontstaan van een mini-theetuin…
Maar de door Peter omgetoverde bouwkeet bleek geschikt voor bij een mini-theetuin in de tuin. Dus plantten ze een aantal fruitboompjes en kwam er een schapenhek. Het begin van ‘Theetuin De Keet’ in Walsoorden. Het is een kleinschalige theetuin met zes tafeltjes en twaalf stoelen, waardoor het contact met de gasten gemakkelijk gelegd is. Deze knusheid maakt een theetuin runnen voor Ineke een leuke bezigheid, eentje die ze alleen kan bolwerken en haar creativiteit in kwijt kan.
Taarten van lekker seizoensfruit…
Dit nodigde uit tot wat verdieping in taarten bakken. Ineke begon met online recepten te verzamelen en kocht wat kookboeken. Ze vindt het leuk om telkens weer iets anders te maken en bedenken. Peter heeft het houden van kippen als hobby, dus bakt Ineke taarten met eitjes van kippen van eigen erf. Bij het rijpe seizoensfruit dat ze oogsten zoekt Ineke recepten. Zo bakt ze pruimentaarten of taarten met bramen die Peter voor haar in de tuin heeft. De citroentaart is een favoriet onder de theetuinbezoekers.
Fotografie als hobby…
Ineke is altijd aan het fröbelen, in de wintermaanden fotografeert ze bijvoorbeeld graag. Tijdens de zomermaanden maakt ze foto’s van de taarten die ze op de Facebookpagina publiceert. Verder heeft ze voor deze hobby dan niet zo veel tijd. Aanstaande november worden Ineke en Peter grootouders, Ineke heeft al van alles genaaid en gebreid voor de baby die op komst is.
Samen koffiedrinken en lunchen…
De coronacrisis heeft voor Ineke niet veel invloed gehad. Dat haar man Peter sinds maart 2020 thuiswerkt vindt ze heel gezellig. Ze geniet van het samen koffiedrinken en lunchen. Ze zal er weer aan moeten wennen zodra hij weer naar het werk zal moeten gaan.
Praktisch…
‘Theetuin De Keet’ zit gevestigd aan Walsoordensestraat 3 in Walsoorden en is vanaf half april tot september bij mooi weer geopend. Onlangs was de laatste openingsdag van dit seizoen, maar onthoud dit adresje want vanaf april is Ineke Buijsse-Fransbergen voor een reservering weer telefonisch bereikbaar via 0114-683219. Of neem alvast een kijkje via: https://www.facebook.com/Theetuin-De-Keet-392565514430621/.
Foto: Peter Buijsse uit Walsoorden
Tekst & layout: Rosette de Schaap