HET VERHAAL VAN EUGÈNE KRUIJSSE UIT TERNEUZEN
In klas één, twee en drie in totaal met negentig leerlingen…
Eugène Kruijsse is een geboren en getogen Terneuzenaar, hij woont nog altijd graag in zijn geboortestad. Zijn middelbare schooltijd bracht hij door op het Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen. Hij herinnert zich nog goed dat ze destijds in klas één, twee en drie in totaal met negentig leerlingen waren. Eugène Kruijsse is mede-eigenaar van de firma Klouwers aan de Lange Reksestraat in Terneuzen, een familiebedrijf in op- en overslag. Tijdens de coronacrisis kon dit bedrijf gelukkig geopend blijven en doorwerken. Hij voelt mee met alle bedrijven die lange periodes helemaal niet konden werken, dat lijkt hem enorm frustrerend. Hij is getrouwd met Diana, samen hebben zij twee dochters, Marjolein en Elsemiek. Ook zijn ze de trotse grootouders van vier kleinkinderen Elin, Luuk, Samuel en Tobias.
Een grote passie voor fotografie…
Zijn grote passie is al ruim veertig jaar fotografie, die hij heeft overgedragen aan zijn twee dochters. Eugène volgde ooit een LOI fotografiecursus en een cursus bij Toonbeeld in Terneuzen, maar verder is hij hierin autodidact. Het liefst fotografeert hij landschappen en onderwerpen die met architectuur te maken hebben. Zijn voorkeur gaat uit naar de vroege en late uurtjes op de dag. Het zogeheten ‘golden hour’ en ‘blue hour’, zijn favoriete tijdstippen, maar ook de nachtelijke uurtjes voor nachtfotografie.
Graag te vinden bij festivals en concerten…
Bij concerten zoals ‘Festival de Ballade’ in Hoek, ‘Scheldeblues’ in Vlissingen, privé concerten en bij cultuurpodium Porgy en Bess in de Noordstraat van Terneuzen kun je Eugène met zijn camera tegen komen. Voor de regionale tv en radiozender GO-RTV in Terneuzen maakt hij op verzoek foto’s van diverse actuele zaken, maar ook stockfoto’s voor in het GO-RTV-archief. Op deze manier heeft de zender altijd foto’s in het archief opgeslagen voor verslag van bepaalde actualiteiten. Verder zijn foto’s van Eugène Kruijsse zijn te bekijken op flickr.com.
Een spannende donkere kamer…
In het verleden was Eugène in het bezit van een donkere kamer. Hij vond het leuk om foto’s te ontwikkelen en af te drukken. De charme van dit ambacht sprak hem erg aan en het was telkens opnieuw spannend wat het resultaat ging zijn. Hij kijkt hierop vol nostalgie terug want fotograferen was een heel ander vak dan het nu is. Het was goed opletten en afwegen want immers een fotorolletje was zo vol geschoten. De digitale fotografie van nu biedt weer andere innovatieve mogelijkheden die er voorheen niet waren, Eugène zou die nu niet meer willen missen.
Een gepassioneerde koersvolger…
Eugène Kruijsse heeft nog een hobby waar hij zeer gepassioneerd over is, namelijk de wielersport. Hij is een passieve maar zeer enthousiaste koersvolger zowel op tv als bij bezoekjes aan wedstrijden. Hij vindt het leuk dat hij Jan Raas in 1979 wereldkampioen zag worden in Valkenburg. Deze passie voor de wielersport combineert hij met zijn passie voor fotografie, voor hem de allerleukste combinatie die er is. Verder gaat hij graag met Diana en alle kleinkinderen in binnen- en buitenland met de camper op pad. Dit is voor hem elke keer weer een feestje waar hij veel van geniet. Ook dit doet hij al bijzonder lang, het is een familietraditie van ongeveer vijfendertig jaar. Eugène heeft als droom om ooit met de camper de zijderoute af te leggen naar China, wie weet komt deze reis er ooit nog eens van.
Winnaar bij een fotowedstrijd…
De werkgroep grensdorpen, een onderdeel van ‘De Vier Ambachten Oudheidkundige Kring’ uit Hulst, schreef onlangs een fotowedstrijd uit over ‘De Dodendraad’. Eugène maakte de winnende foto, hij maakte deze foto net over de grens in het Vlaamse Boekhoute. Het bijzondere is dat hij ook de tweede prijs won, anoniem door een jury beoordeeld. De derde prijs is gewonnen door Co van Meurs uit Axel.
‘De Dodendraad’…
Een beknopte toelichting: ‘De Dodendraad’ was tijdens de Eerste Wereldoorlog een kilometers lange dodelijke elektrische versperring aan de Belgisch-Nederlandse grens. Bedoeld dat oorlogsvrijwilligers en Duitse deserteurs België niet konden ontvluchten en dat tevens spioneren en smokkelen bemoeilijkt werd. Het was letterlijk de grens tussen oorlog en vrede. Men schat dat deze draad veroorzaakt heeft dat vele honderden mensen om het leven zijn gekomen. Na WOI is het dodenhek afgebroken.
Foto: Eugène Kruijsse uit Terneuzen.
Tekst & layout: Rosette de Schaap