HET VERHAAL VAN ANOUSCHKA HARMS
Te veel passies om op te noemen…
Anouschka Harms is in Terneuzen geboren en getogen en woont daar al haar hele leven. Ze vond de rust en de liefde in Zeeuws-Vlaanderen. Ze is moeder van een dochter (26) en een zoon (21). Op de basisschool ontdekte ze haar passie voor het schrijven, in haar opstellen fantaseerde ze er flink op los. Nu is het een hobby geworden waarbij ze van tijd tot tijd een creatief schrijversmoment heeft. Acteren behoort ook tot één van haar passies. Toen ze zeven jaar was, speelde ze een kabouter tijdens haar eerste uitvoering op de lagere school. Anouschka heeft nog veel meer hobby’s en passies, lees hier haar veelzijdige verhaal…
Turnen, jazzballet & lesgeven…
Ze turnde als jong meisje met veel plezier bij gymnastiekvereniging ‘Eendracht Maakt Macht’ (EMM) in Terneuzen. Anouschka is het turnen blijven beoefenen en heeft op latere leeftijd een opleiding tot turn-assistent gevolgd. Turnles geven was haar passie, ze slaagde dan ook cum laude voor deze studie. In dezelfde periode nam ze jazzballet lessen bij balletschool Lilianne Butler in Terneuzen. Nadat ze een aantal jaren als turn-assistent geassisteerd had vroeg EMM of ze voor de vereniging jazzballet wilde gaan geven. Enthousiast nam ze deze nieuwe uitdaging aan. Naast haar baan bij het GAK heeft ze ruim vijf jaar (1988-1994) met veel plezier lesgegeven aan meisjes van 6 t/m 8 jaar en 8 t/m 12 jaar. Samen met haar leerlingen gaf ze in 1988 op Koninginnedag een eerste balletvoorstelling op de Markt in Terneuzen, waarvoor ze alle choreografieën bedacht. Inmiddels is Anouschka Harms na een loopbaan in de administratieve sector gestopt met werken. Ze was tien jaar bij het GAK (nu het UWV) en twintig jaar bij ZorgSaam Ziekenhuis De Honte werkzaam.
Dansend op de catwalk…
Als tiener keek ze naar modeshows die op televisie voorbij kwamen en fantaseerde dat zij over de catwalk liep. Begin jaren ‘80 werd Anouschka als veertienjarig meisje samen met haar jeugdvriendin door de eigenaresse van Bobo’s in Terneuzen gevraagd of ze kleding voor haar op de catwalk op de Markt wilden showen. Haar moeder vond haar hiervoor nog te jong. De teleurstelling dat haar wens niet in vervulling kon gaan werd des te groter toen haar vriendin wel toestemming van haar moeder kreeg. Later, toen ze niet meer bij haar ouders woonde, kreeg ze alsnog een kans op de catwalk. Ze showde tijdens de ‘Huishoudbeurs in Axel’ kleding voor ‘Popcorn’ uit Terneuzen. De destijds populaire ‘Dolly Dots’ traden er bij op. Tijdens de jaren ‘90 liep Anouschka diverse modeshows in de Noordstraat in Terneuzen. En in 1993 deed ze mee aan een grote avondvullende modeshow in Porgy en Bess voor ‘De Waterput’ (nu ‘De Appel’) in Terneuzen.
Deelname aan kunstprojecten…
Anouschka was ‘Mathildemodel’ tijdens de eerste Mathildedag op 7 juli 2018 in Terneuzen. Op 8 juli 2019 werd tijdens de tweede Mathildedag een diva-portret van haar, van kunstenaar Roeland van der Kley uit Hoek, op ludieke wijze bij galerie Lokaal 54 in Terneuzen onthuld. Afgelopen zomer organiseerde ‘Toonbeeld’ in Terneuzen een summerschool ‘Living Statues’. Tijdens deze workshop leerde Anouschka de fijne kneepjes van het vak om zichzelf te transformeren tot een levend standbeeld. Het was één van de meest bijzondere kunstprojecten waar ze aan mee heeft gedaan.
Gedichten schrijven…
Rond haar vijftiende voelde Anouschka een intens liefdesverdriet, om zichzelf te troosten schreef ze haar eerste gedicht. Haar slaapkamermuur achter haar bed werd een afspiegeling van haar puberteit, ze schreef deze vol met gedichten. Later is deze muur overgeschilderd waarmee haar teksten verdwenen zijn. Op latere leeftijd volgde ze een cursus in autobiografisch schrijven bij schrijfster Marjon Sarneel, bij wie ze veel leerde en de smaak goed te pakken kreeg. Anouschka vindt het leuk om met woorden te spelen en mooie zinnen te maken. Om ervaring op te doen is ze korte verhalen gaan schrijven. Ze vindt het fijn om even in een andere wereld te stappen waarin ze van alles kan laten gebeuren. Schrijven is voor haar een fijne uitingsvorm om gevoelens, fantasieën en pijnlijke gebeurtenissen te verwerken.
Een nieuwe liefde in haar leven…
Slapeloosheid zorgde er voor dat ze opnieuw begon te dichten. Zo ontstond ’s nachts haar eerste serieuze gedicht ‘Insomnia’. In 2017 lachte de liefde haar toe, ze leerde haar vriend kennen. Deze prille liefde gaf haar weer inspiratie om te gaan dichten. Naast liefdesgedichten schreef ze o.a. ook meer maatschappelijk georiënteerde gedichten. Een vriendin raadde haar aan een gedichtenbundel uit te gaan geven. In eerste instantie hield Anouschka de gedichten het liefst voor zichzelf. Maar het enthousiasme van haar vriend gaf in 2018 de doorslag om de gedichtenbundel ‘Energiegolf’ in eigen beheer te publiceren. Ter promotie hiervan gaf ze een presentatie in vestzaktheater ‘De Paerdestal’ in Terneuzen.
Kinderboekje ‘Fantasiewolkjes’…
In mei 2020 bracht Anouschka Harms haar eerste kinderboekje ‘Fantasiewolkjes’ voor vier- tot zesjarigen uit. Hierin staan gedichten over dieren die van alles beleven en een modern sprookje over twee elfjes. Het idee ontstond twee jaar geleden bij het zien van een molletje op de weg tijdens één van haar fietstochten over de Zeedijk in Terneuzen. Dit resulteerde in een gedicht over de avonturen van Mollie Mol. Voor Anouschka is het schrijven, tekenen en ontwerpen van haar kinderboek een heel leuk creatief proces geweest. Ze hoopt dat kinderen met dit (voorlees)boekje even kunnen wegdromen in een tot de verbeelding sprekende fantasiewereld.
Een ludiek promotiefilmpje…
Om ‘Fantasiewolkjes’ tijdens de coronacrisis toch onder de aandacht te kunnen brengen besloot Anouschka medio 2020 een eigen promotiefilmpje op YouTube en Facebook te plaatsen. Haar woonkamer was haar filmstudio en haar vriend filmde haar in een tot de verbeelding sprekend sprookjesdecor. Ze nam ook een paar scenes op diverse locaties in een echt bos op. Anouschka kreeg veel aandacht en positieve reacties met dit promotiefilmpje. Dit smaakte naar meer en leidde tot nog een aantal ‘Fantasiewolk’-filmpjes waarmee ze de personages ‘Dinand de Olifant’ en ‘Eefje het Elfje’ uit haar kinderboekje tot leven laat komen. Afgelopen jaar werd Anouschka door een kinderdagverblijf en twee basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen uitgenodigd. Hierdoor heeft zij een aantal kinderen kunnen blij maken met een korte boekpresentatie. Dit alles natuurlijk volgens de RIVM maatregelen. Het enthousiasme van de kinderen, hun glunderende gezichtjes zal ze nooit meer vergeten.
Deelname aan verhalenwedstrijden…
De afgelopen paar jaar heeft Anouschka met enig succes aan gedichten- en verhalenwedstrijden meegedaan. Ze vindt het bijzonder dat een aantal van haar gedichten en een kortverhaal uit honderden inzendingen voor publicatie werd gekozen. In 2019 verscheen haar kortverhaal ‘Machteloos’ in verhalenbundel ‘Onder de Boom’. En in 2020 zijn haar gedichten ‘Solitair’ en ‘Naaiatelier’ afzonderlijk verschenen in de gedichtenbundels ‘Ongezien’ en ‘Ongezien II’.
Toneel spelen, figureren en acteren…
Tijdens de middelbare schooltijd op het ‘Zeldenrustcollege’ in Terneuzen werd Anouschka door haar leraar Nederlands (Maurits Schoenmaker) gevraagd om een bedelares te spelen in het door hem geschreven toneelstuk ‘Van Reine Minne’. Hierdoor kreeg zij de kans om in het ‘Zuidlandtheater’ in Terneuzen haar allereerste ervaring op een groot podium voor een volle zaal in een theater op te doen. Sinds 2003 figureert Anouschka af en toe in diverse films, commercials en tv-series. Ze vindt dit hele leuke ervaringen en leerde veel op de filmset. Ze is onder andere gecast voor de korte film ‘Verborgen’ waarin ze als de vrouw van een zakenman te zien is en voor de serie ‘Mocro Maffia’, waarin ze figureert als rechter. In 2009 heeft ze een lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan door in de avonduren naast haar baan een tweejarige theateropleiding te volgen bij theaterschool de ‘Ambitie’ in Middelburg. Voor haar eindstuk van deze toneelopleiding had ze een rol in het toneelstuk “1000 Zalen” dat uitgevoerd werd in theater ‘Vestzak 99’ in Vlissingen. In 2016 heeft Anouschka haar “Wraakmonoloog” drie keer opgevoerd in het vestzaktheater ‘De Paerdestal’ in Terneuzen. Deze monoloog speelt zich af in de jaren ‘60 en gaat over een dame die al haar frustraties, verdriet en pijn uit haar leven ventileert.
Figureren in de tv-serie ‘Red Light’…
Onlangs is Anouschka Harms te zien geweest in aflevering vijf in de actuele tv-serie ‘Red Light’ (NPO 1). Ze had een figurantenrolletje als directielid op de begrafenis van de vader van Esther, gespeeld door Halina Reijn. Anouschka zat op de eerste rij in de kerk naast de actrices Nadia Amin en Beppie Melissen. Ze liep bij het verlaten van de kerk achter Halina Reijn, die achter de kist liep. De opnames hiervoor waren in september 2019. De laatste keer dat Anouschka mocht figureren was op 21 oktober 2020 voor de serie ‘Het Verhaal van Nederland’, waarin ze als hofdame te zien is en samen met de hoofdrolspeelster een scene speelt.
Een nieuwe uitdaging…
Op dit moment is Anouschka bezig met acteerfilmpjes maken, een nieuwe creatieve uitdaging. Ze speelt bestaande filmscenes naar eigen interpretatie na. Vanwege de coronacrisis vinden de opnames in haar woonkamer plaats, in plaats van op een meer geschikte locatie. Achteraf gezien heeft ze dit wel een beetje onderschat, omdat er veel bij komt kijken als je het goed wilt doen. Zoals decor, make-up, haar, kleding, belichting, teksten, de editing enz. Bekijk hier de video van Anouschka’s eerste filmpje met nagespeelde scenes uit o.a. de film ‘Elizabeth’: https://youtu.be/unYvum5xgtw.
Levensmotto…
Anouschka gaat graag een uitdaging aan die haar aan spreekt, waarbij ze het excentrieke niet uit de weg gaat en gevoelig is voor creatieve gedachtenkronkels. Ze komt tijd te kort om alle ideeën die ze in haar hoofd heeft te realiseren, ze hoopt dat ze minstens 120 jaar wordt. Haar levensmotto is: ‘Viva la Vida!’ Vier het leven!
Kijk voor meer info over het kinderboekje ‘Fantasiewolkjes’ op:
https://www.facebook.com/anouschkaharms.
Tekst & layout: Rosette de Schaap