CEES LIEFTING – VOORMALIG WETHOUDER
Op zijn zevende naar Zeeuws-Vlaanderen…
Cees Liefting is geen onbekend gezicht in de regio. Hij werd in het idyllische Noord-Hollandse Koog aan de Zaan geboren. Als zevenjarige jongen kwam hij in 1965 naar Axel. Hij groeide als vierde kind uit een gezin met vijf kinderen op. De reden voor de verhuizing naar Zeeuws-Vlaanderen was het werk van zijn vader. Die werkte als vrachtwagenchauffeur bij het Rotterdamse Van Ruiten Transport B.V., een transportbedrijf dat in Axel een dependance ging oprichten. Het nieuwe De Dow Chemical Company in Terneuzen was een van de voornaamste klanten van dit bedrijf. Er werden in die tijd voor werknemers die naar Zeeuws-Vlaanderen kwamen woonwijken gebouwd. Een van die nieuwe huurwoningen aan de Generaal Meijerstraat werd het ouderlijk huis van Cees Liefting. Hij speelde als kleine jongen altijd “in de bouw”. Zijn ouders zijn tot aan hun overlijden in Axel blijven wonen. Cees is getrouwd met Margaret uit Koewacht, samen zijn ze de ouders van een zoon en twee dochters, Thomas, Annelot en Hanne.
Op zijn zeventiende voor zijn leven knokken…
Cees ging naar de Prinses Marijkeschool, dat was voor hem een flink eindje lopen toen hij nog geen fiets had. Hij kan zich dit nu nog heel goed herinneren. Zijn havo-opleiding volgde hij aan RSG Petrus Hondius in Terneuzen. Hij deed langer over zijn middelbare schoolopleiding dan de bedoeling was omdat hij op zijn zeventiende in de Nassaustraat op zijn brommer door een vrachtwagen werd aangereden. Cees werd na dit noodlottige ongeval zwaar beschadigd naar de intensive care in het ziekenhuis gebracht. Dit werd vanaf dat moment een periode van een aantal weken waarin hij voor zijn leven moest knokken.
Vijfentwintig jaar carrière in opbouwwerk…
Na het afronden van zijn havo-opleiding ging Cees bij diverse uitzendbureaus in Axel werken. Zoals bij De Pooter, maar ook in Amsterdam via Randstad. Vervolgens begon hij aan een de mbo-opleiding Sociale Dienstverlening. Dit was een driejarige deeltijdopleiding in Middelburg. Hierna kreeg hij een baan in het welzijnswerk aangeboden en ging verder studeren. Dit werd de parttime hbo opleiding Cultureel Werk in Breda. Zijn functie hield in om buurtopbouwwerk te verrichten. Dit betekende het bekijken en analyseren van de leefbaarheid van wijken. Met de bedoeling om dit waar nodig samen met bewoners en organisaties te verbeteren. Hierbij sloot de door hem in de avonduren afgeronde tweejarige vervolgopleiding opbouwwerk in Rotterdam, heel goed aan. Zijn veelzijdige carrière in het welzijnswerk duurde in totaliteit vijfentwintig jaar.
Zich inzetten vol overgave en passie…
Zijn werkzaamheden vielen anderen blijkbaar op want hij werd gevraagd om zich voor de gemeenteraad van Terneuzen kandidaat te stellen. Het betrof de raad van de nieuw heringedeelde gemeente. Cees Liefting was vier volle termijnen wethouder, van januari 2003 tot mei 2018. In 2017 begon hij aan de post-hbo opleiding Politiek Bestuurlijk Management. Hij vond het leuk om diverse wethouders met verschillende achtergronden, ervaringen en leeftijden te zien worstelen met dezelfde opdrachten.
Voorzitterschap van de stichting ‘Zeeland Tolvrij’…
Cees Liefting is een (op)bouwer op allerlei gebied, hier ligt zijn hart. Dit geldt voor politieke kwesties en diverse besturen waar hij zich voor inzet, maar ook als hij bij zijn kinderen thuis ‘bouwvakt’. Een van de zaken waar Cees Liefting zich nu vooral mee bezig houdt is de kwestie rond de Westerscheldetunnel. Hij is voorzitter van de stichting ‘Zeeland Tolvrij’ die strijdt voor tolvrije verbindingen over en onder de Westerschelde. Sinds de oprichting zijn er dankzij lobbyen drie moties en een amendement in de Tweede Kamer behandeld. Voormalig wethouder Cees Liefting stelt dat door het ontbreken van een tolvrij alternatief Zeeuws-Vlaamse inwoners benadeeld worden en dat er onrechtmatig onderscheid gemaakt wordt tussen Zeeuws-Vlaanderen en de rest van Nederland. Hij hoopt samen met stichting ‘Zeeland Tolvrij’ een nieuwe koers te kunnen bereiken.
Cees Liefting is bereikbaar via ceesliefting@gmail.com.
Tekst & layout: Rosette de Schaap