Skip to content
📆 AFSPRAKENBURO

BRAND & BRAAL – TESSA DE BRAAL

De liefde voor Zeeuws-Vlaanderen…
Ze werd geboren en getogen in Zaamslag, waar ze woonde totdat ze op haar achttiende naar Nijmegen uitvloog om te gaan studeren. Tessa de Braal volgde een studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening en studeerde in 2011 in Vlissingen af. Ze vond een baan in de zorg in Middelburg, reden genoeg om in de woonplaats van haar man – Middelburg – te gaan wonen. Omdat haar ouders in Zaamslag wonen, is Tessa nog altijd meerdere keren per week in Zaamslag te vinden. Al doende kwam Tessa er achter dit niet de carrière was waar ze van gedroomd had, er kwam iets anders op haar pad…

Van sociaal pedagogische hulpverlening naar (h)eerlijke koffie… Tijdens haar reis in Colombia in 2018 kwam Tessa via diverse personen in contact met koffieboeren. Ze bezocht verschillende koffieplantages. Tijdens de gesprekken die ze met de koffieboeren had, kwam telkens het verdienmodel van de boeren naar voren. Ze houden in verhouding tot hun werkzaamheden weinig aan de koffieoogst over, mede doordat veel koffie op de koffiebeurs van New York verhandeld wordt. Bij Tessa kwam het idee naar boven om koffie tegen een eerlijkere prijs voor de producent te gaan importeren.

Diverse workshops en trainingen tot barista…
Tessa ging zich in de wereld van koffie verdiepen, dit bleek een gigantische klus te zijn. Ze begon veel te lezen over de geschiedenis van koffie, de diverse koffiebereidingswijzen die er zijn, over koffiesoorten en meer. Hierop volgden workshops, twee trainingen in België bij OR Coffee. Tessa werd SCA (Specialty Coffee Association) gecertificeerd coffeeroaster. En bij ITC in Den-Haag volgde zij een SCA gecertificeerde barista training. Zo ontdekte zij haar nieuwe passie: koffie branden. In augustus 2019 startte ze haar bedrijf Brand & Braal in Middelburg. Ze vond voor het koffie branden een mooi plekje bij de Vlaamse Sophie Boonen van Koffieboonen uit Axel. Het leuke aan het ambacht vindt Tessa dat je als koffiebrander de smaak van koffie kan beïnvloeden door bijvoorbeeld het aanpassen van de duur van het brandproces. Tessa gaat voor smaak en kwaliteit, zij vindt het bij de verkoop van haar product aan bedrijven en/of horeca belangrijk dat de koffie(smaak) perfect tot zijn recht komt. Zij kan je een uitkomst bieden bij het juist afstellen van espressoapparaten en koffiemolens.

Koffie knowhow…
Tessa weet precies waar de koffie die zij brandt vandaan komt. Dit houdt in dat zij op de hoogte is welke boeren op welk stuk land de koffie hebben verbouwd. Daarnaast heeft ze oog voor duurzaamheid. Tijdens het brandproces zorgt Tessa er liefdevol voor dat zij het allerbeste uit de koffieboon haalt. Dit maakt de cirkel mooi rond. Via het verkorten van de koffieketen (producent – importeur – koffiebrander – consument) houdt de koffieboer meer inkomen over. Tessa vindt het daarom niet erg dat de inkoopprijs van haar groene koffiebonen hoger ligt. De producent krijgt op deze wijze de gelegenheid om zich verder te ontwikkelen, een win win situatie. Tessa vergelijkt koffie met wijn, beide bevatten veel complexe smaken. Ze ziet het als haar taak om haar kennis van koffie over te dragen aan bijvoorbeeld restaurants. Zodat zij jou weer een mooi verhaal over je bestelde kopje koffie weten te vertellen. Nog een leuk weetje, de koffie van Brand & Braal wordt in het café bij het Zeeuws Museum in Middelburg in haar eigen kopjes geschonken.

Praktisch…
Tessa de Braal van Brand & Braal is vrijblijvend of voor bestellingen bereikbaar via 06-81481714 en/of info@brandbraal.nl. Als extra service biedt Brand & Braal dat bestellingen kosteloos kunnen worden opgehaald bij het bedrijf van haar ouders, Autoservice de Braal aan de Productiestraat 1a in Terneuzen. Voor meer info neem ook eens een kijkje op https://brandbraal.nl/ en/of https://www.facebook.com/Brandbraal/.